Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Kapaklı imtiyaz sahibi olduğu Güneydoğu Gazetesinde yazdığı köşe yazısında Şanlıurfa"nın önemli gerçeklerine dokundu. Kapaklı yazısı5nda ; Ülkenin başta demokrasi olmak üzere ekonomik, sosyal ve siyasal alanda sürekli bir açmaz içersinde olmasının temelinde toplum olarak “kraldan çok kralcı” olma anlayışımız veya ; “kral öldü, yaşasın kral” felsefemiz etken olmaktadır. Eğer toplum bireyleri olarak; “Kral çıplak” deme cesaretini gösterebilsek, yukarıda ifade ettiğim pek çok alanda pek çok sorunu yıllar öncesinden çözme başarısını göstermiş olurduk. Ama ne yazık ki; “Kral çıplak” deme cesaretini gösteremiyoruz. Gösterebilenlerimizin de sesi; “kral öldü, yaşasın kral” diye bağıranların avazları etkisinde çok silik kalıyor... Adeta duyulmuyor...Ya da toplum çoğunluğunun baskısı altında sesi soluğu kesiliyor..
Ne kadar doğru tam emin değilim. Ancak Vali Nuri Okutan geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Müdürlüğünden Şanlıurfa"nın genel eğitimi hakkında bilgi sahibi olmak için  brifing almış. Bir parantez arası sayın Vali"nin İlk brifingi Milli Eğitimden alması, şahsen beni ileriye dönük umutlandırdı. Bir öncelik sırası yapmak gerekirse, başta eğitim, daha sonra sağlık ve daha sonra da ulaşım gelmeli. Bugün sadece Şanlıurfa"nın değil, ülkenin genel kangren olmuş sorunlarıdır bunlar... Eğitimde sorunları çözmeden pek çok alanda mevcut sorunlarımızı çözmemiz mümkün değildir.
Evet, yeniden kraldan çok kralcılığa dönersek; Vali Sayın Okutan;”Bu Ayla Yavaşcan okulu ne? Sayın Ayla Yavaşcan okulu kendi imkanlarıyla mı yaptırdı?” diye sormuş ve hiçbir maddi katkı olmadan bu ismin koyulduğunu öğrenince;” Benim ismimi bir yere verirseniz, o tabelayı ben kendi elimle sökerim” demiş.
Bu böyle söylenmemiş olsa da aslında, gönlümüzden geçenlerin bir dillendirmesidir bu ifadeler.
Sayın Yusuf Yavaşcan ve sayın Ayla Yavaşcan"ın isimleri devlet imkanları ile yapılan tesislere verildiğinde bu sütunda aynı düşünceleri ifade etmiştim. Kişilerin kendi katkıları varsa buna saygı gösterip, ismini yaşatalım. Hem ahde vefa olur hem de, diğer yatırımcılara ve kamu yöneticilerine bir örnek teşkil eder. Ama hiçbir katkı olmadan, tamamen devletin imkanları ile yapılan tesislere o ilde hakim olan insanların ve efradının isminin verilmesi, kraldan çok kralcılık olur.
Bu kente hizmet etmiş, emek vermiş ve bir iz bırakarak bu kentten ayrılmış insanların isimleri pek çok eserde yaşıyor... Bırakalım sayın Vali Okutan, bu şehre hizmet versin, halkın gönlünde taht  kursun, ayrıldığında inanın ki; ismi bir-iki tabelada değil, bu şehrin yediden yetmişe tüm insanlarının gönlünde ebediyen yaşar... Bunun halen yaşamakta olduğumuz çok canlı örnekleri var.

Bu yeni dönemden umutluyum. Kraldan fazla kralcıların prim yapamayacağına inanıyorum. Onun içinde özellikle kamu yönetici ve idarecilerinin ;” Kral çıplak” deme cesaretini göstermelerini bekliyorum. Bunu yaptıkları taktirde hem kendilerinin hem de bu kentin ve bu kent insanının kazanacağını rahatlıkla ifade edebilirim... Hep birlikte, “kral öldü, yaşasın kral” yerine, “kral çıplak “ demeliyiz...Hem de kralın duyacağı bir şekilde...(UrfaHA)

Editör: Yusuf Güler