Sigaranın zararlarını konu alan video gösterisi ile başlayan toplantı, İl Sağlık Müdürü Hasan Demir"in sigaranın zararlarını ve topluma yansımalarını anlattığı sunum ile devam etti.
Toplantıda bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Vali Nuri Okutan, tarihi bir anın yaşandığını söyledi. Gelinen noktanın çok önemli olduğunu dile getiren Vali Okutan, “Dünya"da bu tür kanunların uygulanması ve kanunlara karşı oluşan baskılara karşı direnilmesi her zaman başarılı olamamıştır. Ama biz bunu ülkemizde başardık” dedi.
Vali Okutan, sigara genellikle az gelişmiş ülkelerde üretildiğini ancak, işletmeciliğini gelişmiş ülkeler yapıp, sermayeden de onların faydalandığını ifade ederek, “Tütün üretimini az gelişmiş ülkeler yapmakta ancak, gelişmiş ülkeler mamül madde haline getirip, tekrar az gelişmiş ülkelere satmaktadır. Çilesini çekip, zarar gören az gelişmiş ülkeler; kazanan gelişmiş ülkeler. Gelişmiş ülkelerin lobileri var. Sigara zararlıdır demiyorlar ama sigaraya karşı olan mücadelenin etkinliğini azaltan propagandalar yapıyorlar. Ama bizim ülkemizde başarılı olamadılar.
Ankara"dan başlayıp, bütün illere yayılacak şekilde sigara ile mücadeleyi sürdürerek bu topluma hizmet etmiş olacağız. Bütün samimiyetimle bu mücadeleye vesile olan kişilere devlet ve millet, bir vatandaş adına teşekkür ediyorum. Bu hem Türkiye hem de insanlığa yapılabilecek en iyi hizmettir. Politikanın, siyasetin doğru alanda kullanılmasına örnektir. Bu noktada siyasetin insanlığın yararına kullanıldığını görüyoruz” dedi.
Vali Nuri Okutan, tarihin her devrinde insan hayatının önemsendiğini, neslin devamı birinci hedef ve arguman olduğunu söyledi. Dini, kültürel ve toplumsal kuralların da bunu önemsediğini dile getiren Vali Okutan, “Tüm dünya nimetleri insanlığın, neslin devamı için ortaya çıkarılmıştır. Dini yasaklar dâhil tüm yasaklar, bireyi ve toplumu zedeleyen hususlar için oluşturulmuştur. Toplumsal ve bireysel yaşamı düzenleyen kurallara çelişik gelişmeler en çok az gelişmiş ülkelerde görülür. Yaratılanların en kıymetlisi olan insana zarar veren her şeyi önlemeli ve insanı koruyan yaklaşım ve değerlere destek vermeliyiz.
Bu anlamda tütün mamullerinin kullanıma dair getirilen yasaklamayı önemsiyor ve destekliyoruz. Bu çerçevede yeni uygulamanın oturtulabilmesi anlamında bireysel ve sosyal bazda bazı engeller ve zorluklar olduğu ortada. Bunlardan en önemlisi “alışkanlık”. Alışkanlıklardan vazgeçmek oldukça zor. Zaman zaman akıl alışkanlıklara yenilebilir. Bu noktada bünye kendi savunma sigortalarını devreye geçirir. Biz ihmal etsek bile, biyolojik yapımız durumu dengeler. Yani biyolojik varlığımıza savunma güdüsü kodlanmıştır” şeklinde konuştu.
Herkesten yeni uygulamayı insanı koruma, vatanperverlik ve ibadet anlayışıyla algılayıp değerlendirmesini ve bu konuda kararlı davranmasını isteyen Vali Okutan, “Ben şahsım olarak bu uygulamayı takip edeceğim ve denetleyeceğim. Sizler adına bunu yapacağım. Başta basın olmak üzere insana duyarlı çevreleri, toplum önderlerini bu kampanyayı desteklemeye davet ediyorum” dedi.
İl Sağlık Müdürü Hasan Demir ise; çocuklarda pasif içiciliğin, aktif sigara kullanımına benzer zararlar verdiğini ve sigaranın 4000"e yakın zehirli madde içerdiğinin altını çizerek, sigara kullanımının salgın olarak nitelendirilebilecek düzeyde olduğunu vurguladı.
Dünya genelinde 1,5 milyar kişinin sigara kullandığını ve bu kişilerin yaklaşık olarak % 80"nin gelişmiş ülkelerde yaşadığını belirten Demir, ülkemizde sigara kullanım yaşının 15 ile 49 yaş arasında yoğunlaştığını bildirdi. Türkiye"de ölümlerin yüzde 23"ü sigaradan kaynaklı hastalıklar sonucu gerçekleştiğinin bildiren Hasan Demir, sigaranın doğum ve bebek üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığınca yürütülen kampanyanın ana görevlerini, çocuk ve gençler başta olmak üzere tüm bireylerin sigara kullanımının önlenmesi, sigarayı bırakma girişimlerinin desteklenmesi ve pasif etkilenimin en aza indirilmesi olarak sıralayan Demir, tütünle mücadele çalışmalarının çok yeni olmadığını, yaklaşık olarak 12 yıldır devam ettiğini kaydetti. Tütün Kontrolü Sözleşmesine imzalayan toplam 168 ülke arasında imza atan 43. ülke olduğunu kaydeden Demir, kurulan İl Tütün Kontrol Kurullarının yerel anlamda, Sağlık Bakanlığınca kurulan Daire Başkanlıklarının da ulusal anlamda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
%100 Dumansız Hava Sahası oluşturulması anlamında herhangi bir geçiş sürecine imkân verilmeyeceğini, Sağlık Bakanlığının ön gördüğü şekilde yasağın 19 Temmuz itibariyle uygulanacağının altını çizen Demir, bu kanunla birlikte; kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların açık alanları, ikamete mahsus evler, kanunun istisna saydığı ve tütün ürününü tüketimine özel alan ayırabilecek yerler dışındaki alanlarda türün ürünü tüketiminin yasak olduğunu kaydetti.
Bu arada toplantıya Vali Okutan"ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Vekili Mehmet Özel, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe ve Mustafa Aydın, Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Sağlık Müdürü Hasan Demir ve sağlık çalışanları katıldı.
SİGARA YASAĞI BAŞLIYOR
Sigaranın zararlarını konu alan video gösterisi ile başlayan toplantı, İl Sağlık Müdürü Hasan Demir"in sigaranın zararlarını ve topluma yansımalarını anlattığı sunum ile devam etti. Toplantıda b
Editör: Yusuf Güler
Yorumlar