Şanlıurfa'da, aralarında BDP'nin de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Urfa Kadın Platformu üyelerinin '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle yaptığı basın açıklamasında gerginlik yaşandı. Açıklamaya katılan kadınlar, kimliği açıklanmayan bir kişinin kendilerini taciz ettiğini söylerken, bir kadının eşi ise tacizin polislerin yönlendirmesi ile gerçekleştirildiği iddiasında bulundu. Bunun üzerine bölgede görevli sivil polisler ile açıklama yapan kadınların eşleri arasında bir süre tartışma yaşandı.
Kentte faaliyet sürdüren aralarında Barış ve Demokrasi Partisi, Yaşamevi Kadın Derneği, Mazlum-Der, İnsan hakları Derneği ile çeşitli sendikaların bir araya gelmesiyle oluşturulan Urfa Kadın Platformu üyesi 20 kadın, Karakoyun İş Merkezi önünde bir araya geldi. Ellerinde; Türkçe ve Kürtçe yazılı pankart taşıyan kadınlar, alkışlar eşliğinde 8 Mart'ı kutlarken, platform üyeleri adına Yaşamevi Kadın Derneği Başkanı Serpil Geyik, gazetecilere açıklama yaptı.
Yaşamın en temel insan hakkı olduğunu, ancak 30 yıldır yaşanan çatışma ortamı nedeniyle on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Serpil Geyik, "Binlerce insanın yaşamına mal olan, milyonlarcasının beyninde ve ruhunda yaralar açan kanlı bir sürecin son bulması için öncelikle 'Kürt Açılımı' adıyla başlatılan hedefinde silahların susması olduğu belirtilen bir süreçten geçmekteyiz. Tüm toplumsal dinamiklerin de üzerinde hem fikir olduğu 'Annelerin acısının son bulması' sıkça dile getirilmektedir. Ancak bir yandan bir kısım anneler, anneliğin kutsallığı ile onurlandırılırken, bir kısım anneler oyuna gelmekle suçlanmakta ve yetersiz olmakla itham edilmektedirler. Annelik duygusuna yönelik bu söylem tam anlamıyla resmi ideolojinin bir söylemidir. En can alıcı nokta ise bir annenin aynı anda hem bir asker hem de bir gerilla annesi olabileceğidir. Tek gerçeklik annelik ideolojisinin olamayacağıdır" diye konuştu.

TACİZ İDDİASI, GERGİNLİĞE DÖNÜŞTÜ
Basın açıklaması tamamlandığı sırada, bir kadın yanlarındaki bir genç tarafından taciz edildiğini ileri sürdü. Tacizci olarak suçlanan ve ismi öğrenilemeyen genç, açıklama sırasında eşinin yanında bulunan bir kişi tarafından darp edilmek istendi. Çıkan kargaşaya müdahale eden polis, tacizci olduğu ileri sürülen kişiyi gözaltına alarak bölgeden uzaklaştırdı. Ancak bu sırada eşlerine destek için basın açıklamasına katılan bazı erkekler, tacizin polisin yönlendirmesi ile yapıldığını ileri sürdü. Bunun üzerine polis ile eylemci kadınların eşleri arasında bir süre tartışma yaşandı. Tartışma sırasında öfkelenen bazı polis amirleri, kendilerine yönelik suçlama nedeniyle açıklamaya katılan bazı sendika başkanlarına tepki gösterdi. Bir süre devam eden sözlü tartışma, kadınların alkışlarla yaşananları protesto edip ayrılmasıyla son buldu.
POLİSLERDEN KARANFİL
Öte yandan, gergin biten basın açıklamasının ardından bölgede görevli bayan polis memurları, 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle Karakoyun İş Merkezi önündeki alandan geçen kadınlara kırmızı karanfil dağıttı. Polis memurlarının elinden karanfil alan kadınların mutlu olduğu görülürken, bazı kadınlar ise gazetecileri görünce görüntülenmemek için karanfilleri almadı.

Editör: Yusuf Güler