Türk-İş  Şanlıurfa İl Temsilcisi Ramazan Düzme yaptığı yazılı açıklamada ;Amerika"nın New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan işçiler 8 Mart 1857 tarihinde, kötü çalışma koşullarına karşı isyan etmiş ve grev yapmıştır. Güvenlik güçlerinin sert müdahale ettiği eylemde çoğu kadın 129 işçi can vermiş ve 8 Mart, 1910 yılında “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmiştir.

Yüz yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlanan 8 Mart, ülkemizde 1921 yılından beri kutlanmakta, her yıl 8 Mart"ta, kadınların yaşadığı sorunlar anlatılmakta ve bu sorunların aşılması için çözüm önerileri dile getirilmektedir.

Hiç kuşkusuz, bugün ülkemizde kadınların yaşadığı sorunların temel nedenini toplumda hala var olan ayrımcı bakış açısı oluşturmaktadır. Yasalar karşısında kadın ve erkeğin eşit olması elbette önemlidir. Bu eşitlik,  kadın sorunlarının hukuki platformdaki çözümünü elbette beraberinde getirecektir  ama  yasalar karşısındaki eşitlik, toplumsal yapıda var olan  “eşit değiliz” kodlamasını değiştirmek için maalesef yeterli olamamaktadır. Bu nedenledir ki, kadınların gerek evde, gerekse çalışma hayatında yaşadığı sorunlar istenildiği kadar aşılamamıştır. Günümüzde töre cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz devam edebilmektedir. Eşit işe eşit ücret yaklaşımı ihlal edilebilmekte,  kadını meta olarak gören anlayışlar hala geçerliliğini korumakta, yaşanan ekonomik krizlerin aile hayatına yansıyan yıkıcı etkileri en çok kadını mağdur etmekte, işsizleştirme ilk önce kadın çalışanı etkilemektedir.

Cinsiyet ayrımcılığı, insanlığın çağlar boyunca taşıdığı en büyük ayıplardan biri olmasına karşın 21"nci yüzyılda halen bu sorunun aşılamamış olması, manevi değerlerde yaşanan erozyonun en büyük nedeni olduğu gibi endüstriyel ilişkilerde de çok ciddi maddi kayıpları beraberinde getirmektedir. Kadınların yeteneklerini ve yaratıcılıklarını her geçen gün daha fazla farkettikleri bir süreçte, kadın duyarlığından, sezgi gücünden ve yaratıcılığından yeterince yararlanmayan her toplum, kendini yeniden üretmekte eksik ve yetersiz kalacaktır.

Dileğimiz kadına dair her sorunun çözüldüğü bir Türkiye"de yaşamaktır. Çünkü Türkiye"nin aydınlık yarınlarına, kadın ve erkeğin omuz omuza yürümesiyle ulaşılacaktır.

Bu anlayış ve umutla TÜRK-İŞ  olarak,  yönetim mekanizmalarında, siyasette ve toplumun her biriminde kadınların daha çok ve aktif olarak yer aldığı bir Türkiye umuduyla başta kadın üyelerimiz olmak üzere tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü"nü kutluyoruz.Dedi. (UrfaHA)


Editör: Yusuf Güler