Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, “117 tane Türkiye genelinde teşkilat, 44 bin engelli gönüllümüz Engelsiz Teşkilat’ta gece gündüz hizmet ediyor” dedi.

Türk Kızılay, 2026 yılında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) bünyesinde yapılacak küresel lansmanla kapsayıcı gönüllülük modelini dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Kızılay’ın engelsiz gönüllülük alanında yürüttüğü çalışmaların anlatıldığı “İyiliğe Engel Yok” temalı bir program düzenlendi.

Şanlıurfa Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu Odası seçimlerinde tarafsızlık çağrısı
Şanlıurfa Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu Odası seçimlerinde tarafsızlık çağrısı
İçeriği Görüntüle

Programda konuşan Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Engelsiz Teşkilat’ın gayreti, azmi ve gücü temsil eden bir teşkilat olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Engelsiz Kızılay Teşkilatı 2021 yılında ilk kurulurken mottomuz buydu. Türkiye’nin dört bir tarafından, engelleri nedeniyle zorluk yaşayan diye düşünülen bireyler, ‘Biz alan tarafta değil, veren tarafta olmak istiyoruz. Biz iyilik yapılan değil, iyilik yapan olmak istiyoruz’ diyerek yanımıza geldiler. 2021 yılında Engelsiz Kızılay Teşkilatı kurulduğunda, hemen dört sene sonra acaba hangimiz düşünürdük? 117 tane Türkiye genelinde teşkilat, 44 bin engelli gönüllümüz Engelsiz Teşkilat’ta gece gündüz hizmet ediyor. Burada çok büyük bir azim, çok büyük bir kararlılık görüyorum.

Aslına bakarsanız bir engele sahip olmak hiçbirimizin elinde değil. Doğuştan olmak zorunda da değil engellerimiz. Bir deprem olur, bir trafik kazası geçiririz. Hepimiz aslında günün sonunda fiziksel bir durumumuzla alakalı zorlukla karşılaşabiliriz. Sizlerin bize verdiği en önemli ders aslında engelimiz ne olursa olsun onu aşmak bizim elimizde.

Türk Kızılay olarak dirençli bir toplumun inşası için çalışıyoruz. Dirençli olmak düşünmek demek değildir. Düşebilirsiniz, insanız, hepimiz düşebiliriz. Deprem olur, sel olur, yangın olur, ekonomik zorluk olur, sağlık problemi yaşarız ama önemli olan ona düşseniz bile ayağa kalkıp yürümeye devam etmeyi başarabilmektir.”

Yılmaz, gönüllülerin hepsinin kıymetli olduğunu fakat Engelsiz Kızılay Teşkilatı’nın ayrı bir değere sahip olduğunu belirterek şunları ekledi:

“Bunu sadece biz söylemiyoruz. Üye olduğumuz, 191 ülkenin bir araya gelip oluşturduğu Kızılay-Kızılhaç Federasyonu da söylüyor. En prestijli ödül Engelsiz Kızılay Teşkilatı’na verildi. Neden verildi biliyor musunuz? Şöyle söylediler: ‘Biz şimdiye kadar engellilik çalışmalarında engellileri kaldıralım diye uğraştık. Hayatın içinde engellilerin önünde herhangi bir zorluk olmasın diye çalıştık. Hep onları yardım edilecek tarafta düşünmüşüz ama gönüllülüğün önündeki engelleri kaldırmak için bir çalışma yapmamışız.’

Bu ödülü verdikten sonra büyük bir çalışma başladı. Bu sene Mayıs ayında bunun lansmanı yapılacak. Aslında sizler sadece Türkiye’ye örnek olmayacaksınız; 191 ülkenin bulunduğu Federasyonda engelsiz Kızılay ya da Kızılhaç teşkilatlarının gönüllülük yapılarının kurulmasına öncülük etmiş olacaksınız.”

Yılmaz, Dünya Engelliler Günü ile Dünya Gönüllüler Günü’nün birlikte kutlandığı bu haftanın her yıl devam etmesini temenni etti. Engelsiz Kızılay ailesinin birlikte öğrenen, birbirinden ilham alan güçlü bir yapı oluşturduğunu vurgulayan Yılmaz, dayanışma ve iyilik hareketinin daha güvenli ve kapsayıcı bir geleceğe katkı sunduğunu ifade etti.

Programa Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, engelli bireyler, gönüllüler ve kamu temsilcileri katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı