Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, esnaf ve sanatkârların gelişimi ve desteklenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Şanlıurfa’da düzenlenen “Eğitim ve İstişare Toplantısı”na katıldı. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’dan da temsilciler katılım sağladı.

Toplantıda konuşan Gürcan, esnaf ve sanatkârların ülke ekonomisinin temel taşı olduğunu belirterek, Ticaret Bakanlığı olarak yaklaşık 2 milyon 270 bin esnafa hizmet sunduklarını söyledi. Türkiye genelinde 3 bin esnaf odası, 82 birlik, 13 federasyon ve konfederasyona destek verildiğini aktaran Gürcan, Şanlıurfa’da 59 meslek odasına kayıtlı 48 binden fazla esnafın bulunduğunu dile getirdi.

“9 Milyar TL Hibe Desteği Sağladık”

Gürcan, ihtiyaç dönemlerinde esnaf için faiz indirimli krediler ve vergi muafiyetleri gibi pek çok desteği hayata geçirdiklerini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

“Kovid-19 sürecinde yaklaşık 850 bin basit usule tabi esnafı gelir vergisinden muaf tuttuk. Aynı süreçte, Türkiye genelinde 4 ayrı destek kapsamında yaklaşık 9 milyar TL hibe verdik. Şanlıurfa’da ise **34 bin 781 kişi bu destekten yararlanarak 125,3 milyon TL ödeme aldı.”

Deprem Bölgesine 6,7 Milyar TL Kredi Desteği

6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen bölgelerde esnaf ve sanatkâra yönelik 6,7 milyar TL destek kredisi sağlandığını belirten Gürcan, 2002 yılında 5 bin TL olan faiz indirimli kredi şahıs üst limitinin 2024 itibarıyla 1 milyon TL’ye çıkarıldığını hatırlattı.

Gıda Dökümüne ve Stokçuluğa Karşı Uyarı

Zaman zaman bazı bölgelerde gıda ürünlerinin bilinçsiz şekilde döküldüğüne dikkat çeken Gürcan, bu konuda ciddi takipte olduklarını vurguladı:

“Siz dağın başına da dökseniz kamera kayıtlarıyla tespit ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Sakarya’da yaşanan olayda şahsı 24 saat içinde bulduk ve stokçuluk kurulu değerlendirmesine sevk ettik. Ceza tutarı 1,7 milyon TL’den 17 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. Lütfen ürünleri gelişigüzel dökmeyin, kurallara göre imha edin.”

Çimento Firmalarına Sıkı Denetim

Bazı çimento firmalarının bölge ayırarak satış yapmadığını tespit ettiklerini belirten Gürcan, stokçuluk ve karaborsacılıkla ilgili cezaların yolda olduğunu açıkladı:

“Şu an iki firmaya 17 milyon TL ceza uygulanacak. Eğer bu uygulamalar tekrarlanırsa 6 gün kapatma cezası da verilecek.”

Ahi Esnaf Beratları Takdim Edildi

Toplantı sonunda bazı esnaflara Ahi Esnaf Beratı takdim edildi. Programa, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ve çok sayıda esnaf katıldı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, esnaf ve sanatkârın her zaman yanında olduklarını belirterek, “Onların sorunlarını yerinde dinliyor, çözümler üretiyor ve destekleri artırarak sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI