Halk arasında sabır çiçeği olarak bilinen ve dünyada sadece tropik alanlarda yetişen, 60 ila 100 yılda bir çiçek açan Agave bitkisi, bu kez 5 metrelik boyu ile Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü'nde çiçek açtı. Agave, yaşamı boyunca bir kez çiçek açıyor ve açtıktan sonra ise ölüyor.
DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE YER ALIYOR
Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve endemik bir tür olan Agave bitkisini yetiştirenler, onun çiçek açtığını göremediklerini, bitkinin çiçek açtığını gören insanların da kendilerini çok şanslı hissettiklerine inanılıyor.
Yıllarca çiçek açmadığı için yüzyıl çiçeği de denilen Agave bitkisi, halk arasında sarı sabır, sabırsızlık bitkisi veya sabır çiçeği olarak da adlandırılıyor.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji binası arkasında 3 adet yetişen ve çiçek açan Agave bitkisi ile ilgili konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, "Kampüs alanımızı güzelleştirme adına peyzaj çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Görevli arkadaşlarımız, çiçeklerin açtığı alana özel önem verdiğimiz bu bitkimizi ekti. Kısa zaman içerisinde bitkimiz uzadı ve çiçeklerini vermesi bizi mutlu etti." dedi.
"ÇOK GÜZEL BİR DUYGU"
Böyle bir olaya tanık olmanın güzel bir duygu olduğunu belirten Rektör Güllüoğlu, "3 tanesi yan yana açmış durumda. Bunun menşei Güney Amerika. Ülkemizde de Ege kıyılarında ılıman bölgelerde yetişiyor. Üniversitemiz, yeşil ve sürdürülebilir kampüslerden birine sahip. Üniversite kampüsümüz adına çok etkileyici bir görüntü oldu." diye konuştu.