Şanlıurfa devamlı istatistiklerde sonlarda yer alıyor. Eğitimde 81 nci oldu. Bu defa havamızın temiz olduğu açıklandı. Köşe yazımda diğer başarısızlık biraz gölgelesin diye Şanlıurfanın havası var diye başlık attım.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada, 'Bakanlığımızca 2005 yılında hava kalitesi ölçüm istasyonlarının kurulumuna başlanmış, Günümüz itibari ile kükürtdioksit ve partikül madde başta olmak üzere birçok kirleticinin izlendiği 195 adet istasyona sahip Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı kurulmuş, AB uyum sürecinde Bakanlığımız sorumluluğunda olan Hava Kalitesi ile ilgili direktiflerde yer alan; ölçümü yapılacak parametrelerin bir kısmının sahadan numune alınarak analiz işlemini içermesi, istasyonlardan veri alım yüzdesinin %90 ve üzeri olması, istasyonlardaki analizörlerin bakım periyotları ve kalibrasyon süreci ve bu kapsamda yapılacak iş ve işlemlerin içeriği (performans, fonksiyon testleri vb.), il bazında kurulacak hava kalitesi izleme istasyonunun kentsel, kent çevresi ve kırsal alan ile ısınma, trafik ve ısınma kaynaklarını temsil edecek sayıda olması, il nüfusları referans alındığında kurulacak istasyon sayısının en az 330 olması gereklilikleri dikkate alındığında, ülkemiz gibi geniş bir coğrafyada tek merkezden, hava kalitesinin etkin bir şekilde yönetiminin mümkün olmadığı noktasından hareketle, bölgesel yapılanmaya gidilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda Alman Hükümeti ile birlikte Eşleştirme projesi ( Twinning ) başlatılarak 2009 yılında tamamlanmış ve bu projenin çıktısı olarak hazırlanan Ulusal Program 2012-2017 Strateji Planında, ülkemizde hava kalitesinin yönetimi bir takvime bağlanmış 2012 - 2017 Strateji Planı ile, AB direktiflerindeki temel esaslar dikkate alınarak belirlenen bölgesel temiz hava merkezleri ve bağlı iller ise şöyle sıralandı:
'İstanbul THM (İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli), Samsun THM (Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun), Erzurum THM (Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ), İzmir THM (İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla), Adana THM (Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Hatay, Osmaniye), Konya THM (Konya, Isparta, Burdur, Antalya, Karaman, Niğde, Aksaray, Afyonkarahisar, Nevşehir, Kayseri), Ankara THM (Ankara, Kütahya, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu ), Diyarbakır THM (Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Batman, Siirt, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ )." Olduğu belirtildi.
Şanlıurfada havamız temiz çünkü kömür ve odun ile ısınan yok, ısınma doğal gaz kırsalda ise elektrikle oluyor. Kırsalda yükseklere çıkın bakın kışın bir evde duman yok. Tabiî ki havamız temiz olacak. Ancak ileride kaçak elektrikle mücadele edilir başarılı olursa tekrar kömür, odun, tezek yanmaya başlar, sanayileşme ve araçların artması sonucu Şanlıurfanın bu temiz havasını ararız.Şanlıurfanın temennimiz ileride eğitimde,sağlıkta, kültürde,sanayide ve sporda da havası olsun