SEÇİM
Mehmet Recep Uğur
Uzun zamandır ertelenen oda ve borsa seçimleri bu aylarda ülke genelinde bu hafta da ilimiz Şanlıurfa 'da gerçekleştirilecek.
Seçim birinden birini veya bir çok seçenekten birini tercih etme manasında arkasında büyük kitleler, farklılıklar, sosyal guruplar bulundurduğu zaman demokratik bir kazanım olarak düşünülebilir ancak böyle üye sayısı anlamında daha küçük gurupları ilgilendirdiği zaman kamplara ayrışmış bir seçim havasından çok mümkünse bir mütakabat havasında geçebilmeli diye düşündüğüm için bu seçimlerin sosyal yönüne birazcık değinmek istiyorum.
Eskiden çok taliplisi olmadığı için bir meslek gurubunu temsil görevi genelde teklifle ve mütabakatla olurdu ki bu da toplumsal birlikteliği daha yapıcı daha fazla olumlu yönde etkiliyordu kanaatimce. Daha sonraları temsil makamında uzun süreler kalan kişilerin bazen değişim ve değişimin faydalarını akıllara getirememesinden meydana gelen itirazlar dışında bu tip meslek odaları seçimleri pek fazla bir sorun olmadan az çok yine bir mütabakat sağlanarak geçerdi. Şimdilerde ise Allah muhafaza ticaret, ticari rekabet, akrabalık bağları, siyaset de dahil tüm bu bağları etkileyecek, zedeleyebilecek şekilde özel hayata kadar varan belden aşağı vurmalarla dolu bir rekabet ortamında yapılıyor ki ben tüm bunları sosyal birlikteliğimiz açısından yanlış buluyorum. Burda unutulan ve tavsiye edilmesi gereken en önemli şey mütabakat ve mütabakatla beraber feragât kavramlarıdır ki bu kavramlar unutuldukça olaylar ve sergilenen tavırlar maalesef çirkinleşiyor ve sıradanlaşıyor. Beraberinde ne oluyor; saygı, anlayış, hoşgörü azalıyor. Akabinde ne oluyor ilişkiler zedeleniyor, yapmacık ilişkiler çoğalıyor, seçimden seçime bilenen bu ortam sayesinde aynı mesleği yapan, aynı pazarda alışveriş yapan insanlar arasında muhabbet azalıyor, uçurumlar açılıyor, ayrılıklar çoğalıyor, yapmacık dostluklar, birliktelikler artıyor....
Eee bu kadar yıkımın altında, bu kadar harabiyetten sonra egolarını eneleriyle beslemiş seçim muzafferleri ile bir dahaki seçime kadar tebrikler, kabuller, vitrin çalışmaları, siyaset ilişkileri, geziler derken maalesef meslek erbabının asıl sorunları ve mesleki konular ise genelde bir dahaki seçimin bir malzemesi olarak kalıyor sadece.
Seçim demokrasinin güzel taraflarından biri, seçime karşıymışız gibi anlaşılmasın ancak vurgulamak istediğim bu işin sadece sosyolojik olarak olumsuz yönüydü. Bu konuda mütabakat tavsiye edene pek rastlamadım ama kısaca bazen bazı şeylerde mutabık olmak, mutabık kalabilmek, birlikte olabilmek lazım diye düşünüyorum. Hiç bir şeyde mutabık kalamazsanız maalesef her taraftan ayrışmış olursunuz. Peki ayrış ayrış, ayrışa ayrışa nereye kadar...Böyle bir sosyolojide sevgi, saygı, taktir ve vefayı nereye koyacaksınız, nasıl tesis edeceksiniz bunu da bir düşünmek lazım...
Herkese hayırlı seçimler dilerim....
Yorumlar